Ga zelf aan de slag met een lichtplan

Lichtplan

Licht maakt of breekt de sfeer in een ruimte. Toch staan we er bij een verbouwing of verhuizing niet altijd bij stil wat voor effect licht heeft op je hele interieur, zoals die ene mooie verfkleur die je in gedachte had voor de muur. Maar licht heeft ook een praktisch nut, om bijvoorbeeld een boek te lezen. Met een lichtplan zorg je ervoor dat het juiste licht op de juiste plek zit. Klinkt ingewikkeld, maar met dit stappenplan kom je tot een lichtplan dat werkt voor jouw interieur. En kom je er echt niet uit? Of heb je vragen? Dan weet je de speciaalzaken op het gebied van lampen en licht op Woonboulevard Heerlen te vinden!

Stap 1 – Plattegrond uittekenen

Pak een potlood en een vel (ruitjes)papier erbij, want allereerst ga je de plattegrond van je woning uittekenen. Geen ruitjespapier bij de hand? Gebruik dan ons handige sjabloon. Heb je al een plattegrond? Druk deze dan zo groot mogelijk af. Je kunt er ook voor kiezen om iedere ruimte apart uit te tekenen, dan heb je ook genoeg ruimte voor notities. Zorg er in ieder geval voor dat je de juiste afmetingen hanteert en vergeet niet om de meubels in te tekenen. Ook de aansluitpunten en technische voorzieningen krijgen een plek op de plattegrond.

Lichtplan plattegrond

Stap 2 – Activiteiten bepalen in de ruimte

In de hobbykamer heb je ander licht nodig dan in de badkamer. Bekijk daarom per ruimte wat je er zoal doet. Aan de eettafel wordt misschien huiswerk gemaakt, maar ook gegeten. En bij de zithoek kijk je ’s avonds tv, maar ontvang je ook gasten die overdag op bezoek komen. Hangen her en der schilderijen aan de muur? Of heb je voorwerpen in het interieur die een extra lichtaccent verdienen? Houd hier ook rekening mee in het lichtplan.

Stap 3 – Basisverlichting

Sfeerverlichting, basisverlichting, accentverlichting… Nu is het tijd om alle soorten verlichting in de ruimte in het lichtplan te verwerken, te beginnen met de basisverlichting. Deze lampen zorgen ervoor dat de hele ruimte voldoende verlicht wordt. Denk aan inbouwspotjes in het plafond. Overweeg om dimbare lampen te gebruiken voor je basisverlichting. Met een dimschakelaar kun je de felheid van het licht bepalen en zo perfect laten aansluiten bij de activiteit in de ruimte.

basisverlichting

Stap 4 – Decoratieve sfeerverlichting en accentverlichting

Tijd voor de finishing touch: sfeer- en accentverlichting. Denk aan direct licht op een kunstwerk dat een accent verdient en de staande lamp naast de tv die tevens ook de ruimte sfeervol aankleedt.

 

Zo, aan de slag dan maar! Je hebt alle handvatten om aan de slag te gaan met een lichtplan voor jouw woning. Alle benodigdheden voor het realiseren van het lichtplan vind je uiteraard op Woonboulevard Heerlen. Van kroonsteentjes en bekabeling in de bouwmarkt tot peertjes en (design) lampen in de speciaalzaken.

sfeer accent

Echt álles voor in en om het huis

Niet één, niet twee, maar drie pleinen vol wooninspiratie. Dat vind je alleen bij Woonboulevard Heerlen! Met meer dan 50 verschillende winkels vind je hier altijd wat je zoekt. Benieuwd naar het veelzijdige aanbod? Neem een kijkje in ons winkeloverzicht. Tot gauw!

Aanbevolen berichten

Kerst
Maak je huis klaar voor kerst

De feestdagen staan voor de deur en dat betekent dat het tijd is om je interieur in de kerstsfeer te brengen. En zeg je ‘kerstaccessoires’, dan zeg je Woonboulevard Heerlen. Want als je op zoek bent naar inspiratie voor een gezellige en sfeervolle kerstinrichting, ben je bij ons aan het juiste adres. In dit blogartikel delen we tips en ideeën voor het creëren van de perfecte kerstsfeer in je huis.

Doucheruimte
Stijlvol douchen: tips voor het stylen van je doucheruimte

De douche is niet alleen een plek om je op te frissen, maar ook een kans om een stijlvolle en ontspannende omgeving te creëren in je badkamer. Of je nu een voorliefde hebt voor modern minimalisme, een natuurlijke uitstraling, of een vintage charme, er zijn talloze manieren om je doucheruimte om te toveren tot een plek waar je graag tijd doorbrengt. Lees verder voor inspirerende ideeën en praktische tips om je doucheruimte te stylen en te transformeren tot jouw eigen persoonlijke wellness-oase.