Ontdek ons vernieuwde plein 1!   -   16 t/m 24 maart
Ontdek ons vernieuwde plein 1!   -   16 t/m 24 maart

Alles over verschillende soorten keukenbladen

Verschillende soorten en kleuren van keukenbladen

Kom je binnenkort naar Woonboulevard Heerlen om inspiratie op te doen voor een nieuwe keuken? Dan zullen de medewerkers in de speciaalzaken je vast en zeker vragen welk soort keukenblad je in gedachte hebt. ‘Uh, ja… Natuurlijk…’. Nog geen idee welk materiaal past in jouw toekomstige keuken, maar ook bij jouw levensstijl? Na het lezen van dit blog ben je helemaal up-to-date over verschillende soorten keukenbladen én de voor- en nadelen van de verschillende materialen. Zo ga jij nog beter voorbereid op zoek naar jouw nieuwe keuken!

Looks zijn één, maar een keukenblad moet bovenal praktisch zijn en passen bij dat wat jij doet in de keuken. Het moet tegen een stootje kunnen van al het kookgeweld dat erop plaatsvindt en het liefst is het ook makkelijk schoon te maken. Uiteraard is afhankelijk van de materiaalsoort het ene blad duurder dan de ander.

keukenblad graniet

Graniet

Uniek, unieker, uniekst. Graniet wordt door de natuur gevormd, waardoor geen enkel keukenblad van deze materiaalsoort hetzelfde is. Het geeft de hele keuken een hele luxe uitstraling en gaat jarenlang mee. Schoonmaken is ook super simpel: gewoon met een warm sopje. Let er wel op dat graniet poreus is. Dit betekent dat het materiaal makkelijk vocht vasthoudt. Door het blad regelmatig te impregneren zal het vocht niet in de steen trekken.

 

Voordelen:

 • Hittebestendig
 • Stoot- en slijtvast, al wordt aangeraden om altijd onderzetters te gebruiken

 

Nadelen:

 • Poreus
 • Vraagt om veel onderhoud
 • Gevoelig voor bijtende (schoonmaak)middelen

Keramiek

Met een werkblad van keramiek kun je allerlei kanten op betreft het uiterlijk. Keramiek is namelijk een samengesteld product en wordt gevormd door een mengsel van klei, porselein, kleurstoffen en keramische bindmiddelen. Je kunt dus van tevoren bepalen hoe het blad eruit gaat zien. Net zoals graniet is keramiek wel bestand tegen een stoot of tik en kan het blad jarenlang meegaan.

 

Voordelen:

 • Hittebestendig
 • Duurzaam en milieuvriendelijk
 • Vlekbestendiger dan graniet

Nadelen:

 • Gevoelig voor zuren en bijtende (schoonmaak)middelen
 • Prijzig
keukenblad betonlook

Beton of betonlook

Wil je voor strak, industrieel en stoer gaan? Wellicht is een betonnen keukenblad dan iets voor jouw keuken! Let er echter wel op dat deze materiaalsoort veel onderhoud vraagt en gevoelig is voor vlekken en krassen. Bovendien is het erg zwaar. Minder praktisch voor in de keuken dus, maar gelukkig zijn er veel mogelijkheden die het mogelijk maken om toch voor een betonlook keukenblad te kiezen. Ze zijn amper te onderscheiden van een echt betonnen blad. Kunststoffen en keramieken bladen zijn bijvoorbeeld ook in betonachtige kleuren te krijgen.

 

Voordelen:

 • Stevig en hittebestendig

Nadelen:

 • Gevoelig voor vlekken en krassen
 • Erg zwaar
Keukenblad van kunststof
Kunststof

Met een kunststof keukenblad kun je heel veel kanten op. Het wordt ook wel een HPL keukenblad genoemd, High Pressure Laminate. Meerdere lagen worden onder hoge druk samengeperst, waardoor een sterk en vormvast blad ontstaat. De bovenste laag kan worden voorzien van een patroon, hierdoor zijn er heel veel mogelijkheden qua design: van een houtlook tot marmerlook. Bovendien is een kunststof keukenblad heel makkelijk schoon te maken en hoef je niet per se rekening te houden met zuren of bijtende stoffen.

 

Voordelen:

 • Heel veelzijdig
 • Makkelijk in onderhoud
 • Sterk en vormvast

 

Nadelen:

 • Niet hittebestendig
 • Gevoelig voor vocht

Echt álles voor in en om het huis

Niet één, niet twee, maar drie pleinen vol wooninspiratie. Dat vind je alleen bij Woonboulevard Heerlen! Met meer dan 50 verschillende winkels vind je hier altijd wat je zoekt. Benieuwd naar het veelzijdige aanbod? Neem een kijkje in ons winkeloverzicht. Tot gauw!

Aanbevolen berichten

Buitenkeuken ideeen
Ontdek de perfecte buitenkeuken: Ideeën voor een culinaire zomeravond!

Een zomerse barbecue organiseren begint met de juiste apparatuur, zoals een geschikte barbecue die past bij je behoeften en voorkeuren. Overweeg ook aanvullende opties zoals een buitenkeuken voor extra culinaire verrassingen. Meubels spelen een grote rol in het comfort van je gasten, dus zorg voor voldoende zitplaatsen en gebruik kussens om de sfeer te verhogen. Tafelaankleding, waaronder tafelkleden, servetten en decoraties zoals kaarsen, dragen bij aan de algehele uitstraling van de barbecue. Lees meer!