Herfstvakantie DIY: zelf kaarsen maken

Herfstvakantie DIY: zelf kaarsen maken

Wat het weer tijdens de herfstvakantie doet, dat is altijd een verrassing. Staat er een druilerige dag voor de deur? En wil je eens wat anders doen dan appeltaart bakken om de dip te verslaan? Ga aan de slag met het maken van je eigen kaarsen. Leuk voor in je eigen interieur, maar nog leuker om iemand anders cadeau te doen.

TIP: Kaarsenwas kun je online bestellen, maar als je her en der nog oude kaarsen hebt staan, kun je de overgebleven was hergebruiken. Dat is wel zo duurzaam!

Benodigdheden

  • Kaars wax*
  • Lonten
  • Pan met water
  • Glazen of RVS kom
  • Potjes, glaasjes en/of kopjes
  • Satéprikker of potloodhouder
  • Thermometer (optioneel)
  • Geur olie (optioneel)
  • Kleurchips (optioneel)

Bereid je goed voor

Het maken van kaarsen kan een knoeiboel zijn. Dat maakt het er niet minder leuk op, mits je je werkoppervlak goed beschermt tegen druppels was. Bedek daarom alles goed met krantenpapier.

 

Daarnaast is het ook belangrijk om de ruimte waarin je werkt goed te ventileren. De geur van was en zeker de geurolie kan vrij heftig zijn.

Smelt de was

Indien je oude kaarswas wilt gebruiken, schraap je de kaarshouders leeg met een lepel. Doe de gesnipperde was in de glazen of roestvrijstalen kom. Plaats deze op de pan met koken water om de was au baun-marie te smelten. Roer regelmatig en controleer eventueel tussendoor de temperatuur met een thermometer. De meeste soorten was smelten tussen 160 en 180 graden celcius.

 

Voeg zodra de was gesmolten is, voeg je eventueel kleurchips en/of geurolie toe. Lees de aanwijzingen op de verpakking om te bepalen hoeveel je nodig hebt!

Stort de was in de vorm

Knoop het lont om de satéprikker of het potlood en laat het langste uiteinde van het lont in de vorm hangen. Plaats de satéprikker of het potlood met het lont eraan vastgeknoopt dwars over de opening van de vorm.

 

Neem de pan met gesmolten kaarswas en stort de inhoud in de vorm.

Laat de kaars afkoelen

Nu is het even geduld hebben, want de kaars moet langzaam afkoelen. Als de kaars te snel stolt, kunnen er barsten ontstaan. Knip zodra de kaars is afgekoeld het lont af tot ongeveer 1 centimeter.

Maak het knus!

Tadaa, je hebt je eigen kaars gemaakt! Na 24 uur uitharden is de kaars klaar om aangestoken te worden. Als je meerdere kaarsen maakt, kun je deze verspreid door je huis plaatsen of samen op een leuk plateau etaleren.

Let er altijd op dat je alle kaarsen uitmaakt als je een ruimte verlaat!

Aanbevolen berichten

Kerst
Maak je huis klaar voor kerst

De feestdagen staan voor de deur en dat betekent dat het tijd is om je interieur in de kerstsfeer te brengen. En zeg je ‘kerstaccessoires’, dan zeg je Woonboulevard Heerlen. Want als je op zoek bent naar inspiratie voor een gezellige en sfeervolle kerstinrichting, ben je bij ons aan het juiste adres. In dit blogartikel delen we tips en ideeën voor het creëren van de perfecte kerstsfeer in je huis.

Doucheruimte
Stijlvol douchen: tips voor het stylen van je doucheruimte

De douche is niet alleen een plek om je op te frissen, maar ook een kans om een stijlvolle en ontspannende omgeving te creëren in je badkamer. Of je nu een voorliefde hebt voor modern minimalisme, een natuurlijke uitstraling, of een vintage charme, er zijn talloze manieren om je doucheruimte om te toveren tot een plek waar je graag tijd doorbrengt. Lees verder voor inspirerende ideeën en praktische tips om je doucheruimte te stylen en te transformeren tot jouw eigen persoonlijke wellness-oase.